Foto: Privat

Drönarpiloten Håkan efter Transportstyrelsens webbkrasch: ”Gav upp”

Uppdaterad
Publicerad

Från årsskiftet så krävs körkort för drönarpiloter men när Transportstyrelsen i dag öppnade upp för registrering blev trycket för stort och sidan krashade.

– Många är frustrerade. Ingen jag pratat med har kunnat registrera sig, säger drönarpiloten Håkan Linder.

Från årsskiftet krävs utbildning och drönarkort, samt registrering hos Transportstyrelsen. När sidan öppnade i dag var det många som samtidigt ville in, men när tjänsten inte fungerade möttes det av stor frustration.

– Jag gick in men det var bara en vit ruta som dök upp så jag gav upp. Jag tänkte ta det i dag men jag får nog ha lite is i magen och försöka senare istället, säger Håkan Linder från Karlskrona.

Transportstyrelsen bekräftar problemen och trots förberedelser för hög belastning så höll inte tekniken för trycket.

– Det har uppstått problem som vi inte kunnat förutse och som inte upptäcktes i tester. Vi beklagar det, säger Rémi Vesvre, sakkunnig i drönarregler på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen: ”Många kan vänta”

För att underlätta för personer som redan flyger drönare så fortsätter de tidigare svenska reglerna för drönarflygning att gälla under en övergångsperiod fram till den 10 januari.

– Om lagen börjar gälla nu, varför kunde man inte börjat ta körkortet redan i november? Då hade vi fått en övergångsperiod på några månader i stället för en vecka som det är nu, säger Håkan Linder.

Enligt Transportstyrelsen finns cirka 300 000 fjärrpiloter. Enligt beräkningarna skulle cirka 80 000 behöva ta drönarkort, vilket också var det som tjänsten var anpassad för.

Resterande drönarpiloter räknas lägga drönaren på hyllan eller ta ett körkortet längre fram i vår.

– Utbildningsmaterialet har funnits tillgängligt sedan i somras och själva testet tar bara cirka 30 till 40 minuter att genomföra. Det ska inte vara något problem och många kan vänta med att ta körkortet eftersom de flesta inte flyger nu, säger Rémi Vesvre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.