Blekingeföretagens dystra facit: tre av tio rekryteringar misslyckas

Uppdaterad
Publicerad

Företagare i Blekinge har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Enligt en undersökning av Svenskt Näringsliv har tre av tio rekryteringsförsök misslyckats.

– Det stora problemet är ren kompetensbrist, det går helt enkelt inte att hitta den arbetskraften som företagen söker, säger Johan Dalén, regionchef för Svenskt Näringsliv.

För företagen kan detta innebära stora konsekvenser. Enligt undersökningen har vart fjärde företagare i Blekinge fått dra ner på produktionen på grund av rekryteringssvårigheterna.

– De direkta konsekvenserna är att företagen tvingas tacka nej till nya ordrar och måste minska sin försäljning, säger Johan Dalén.

Kräver inga specifika förkunskaper

Flera av företagarna som svarat på enkäten säger att de försökt rekrytera till tjänster som inte kräver några specifika förkunskaper. I de flesta fall är det jobb där gymnasienivå är den högsta utbildningsnivå som krävs.

– Men problemet är att det finns en enorm ”mismatch” mellan utbildningarna och det som näringslivet efterfrågar, säger Dalén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.