En trebent varg har synts till nära Blekingegränsen. Foto: Le CarlssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trebent varg vandrar nära Blekingegränsen

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsdagen observerades en trebent varg i Häradsbäck öster om Älmhult nära Blekingegränsen. Sist den sågs var för ett par år sedan utanför Växjö.

Det var på nyårsdagen som vargen fångades på en viltkamera utanför Häradsbäck i Kronobergs län nära Blekingegränsen. Speciellt med just denna varg är att den bara har tre ben.

– Halva det vänstra bakbenet är av så den rör sig lite annorlunda. Vargar brukar flyta fram med en väldigt smidig rörelse men den här skumpar fram, säger rovdjursspåraren Lasse Carlsson vid länsstyrelsen Blekinge.

Höll tidigare till i Jönköping

Lasse Carlsson har sett den trebenta vargen tidigare men det var nu ett tag sedan. 

– Jag har haft kontakt med honom en gång för två år sedan när han sågs utanför Växjö. För fyra, fem år sedan höll den till i Jönköpings län, säger Lasse Carlsson.

Förutom den trebenta vargen sågs också en annan varg på nyårsafton i norra Skåne någon mil från Blekinge. Den tror Lasse Carlsson är den så kallade Snapphanevargen som under de senaste åren rört sig i Skåne och Småland.

Den så kallade Snapphanevargen syntes till i Norra Skåne på nyårsafton. Foto: Le Carlsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer