Länsstyrelsen gör en liknande bedömning som kommunen – studentbåten ska flyttas. Foto: SVT

Beslut: Studentbåten måste bort – länsstyrelsen avslår överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Studentbåten i Karlskrona måste flyttas annars tvingas ägaren betala ett vite på 350 000 kronor. Det står klart efter att Länstyrelsen i Blekinge beslutat att avslå ansökan om att ha kvar båten i Oljehamnen.

Efter många turer stod det klart i början av året att Studentbåten inte får tillfälligt bygglov av kommunen utan måste bogseras från Oljehamnen i Karlskrona. Därmed räknades båten som en svartbygge och kommunen krävde att ägaren skulle flytta båten samt att hyresgästerna skulle flytta ut.

Men ägaren Christian Carlsson överklagade kommunens beslut om att inte bevilja bygglov – och beslutet om ett vite på 350 000 kronor om båten inte flyttades inom två månader.

Studentbåten i Karlskrona

Nu har länsstyrelsen beslutat att avslå överklagandena och kommunens beslut gäller. Länsstyrelsen meddelar att ägaren har två månader på sig att flytta båten – om han inte väljer att överklaga till Mark- och miljödomstolen inom tre veckor. Då fortsätter ärendet i högre instans och båtens flytt avvaktas.

– Jag har inte tagit ställning än, säger Christian Carlsson.

Trots att båten saknar bygglov jagar Studentbåtens ägare nya hyresgäster via en känd bostadsförmedlingshemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet