Hör Niklas Winbom på Karlskrona judoklubb och Olof Ljungberg, sakkunnig inom inkludering på RF-SISU Blekinge, berätta mer om konsekvenserna av de tidigare träningsrestriktioner som funnits. Foto: SVT

Trots lättade idrottsrestriktioner – skadan redan skedd för föreningarna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten lättnader i restriktionerna för idrottsföreningar. Men trots att även äldre tillåts träna är skadan redan skedd för många idrottsföreningar.

Karlskrona judoklubb har tappat runt 70 procent av sina medlemmar, och ser stora svårigheter i att få dem att återvända.

Lättnaderna som presenterades under tisdagen innebär i korthet att träning för personer födda 2004 och tidigare nu tillåts, så länge den kan genomföras smittsäkert och om möjligt utomhus. De nya rekommendationerna träder i kraft i samband med att de lokala råden ersätts av nationella råd den 14 december.

”Tappat en hel del”

Men för många idrottsföreningar är skadan redan skedd.

– De mest inbitna, elitnivå och så vidare, tappar man sist. De som kanske har störst behov och är idrottssvaga områden, utlandsfödda, de tappar vi först. Och där har vi tappat en hel del, säger Niklas Winbom på Karlskrona judoklubb.

Karlskrona judoklubb har sedan pandemins start tappat en stor andel av sina medlemmar. Även för RF-SISU Blekinge är det tydligt att det största medlemstappet är bland dem som kommer från socioekonomiskt svagare förhållanden.

– Har man utmaningar från början och ställs inför en tröskel till är det lättare att avvika från träningsverksamhet, säger Olof Ljungberg, sakkunnig inom inkludering på RF-SISU Blekinge.

Ser nya möjligheter

Niklas Winbom på Karlskrona judoklubb är tacksam över lättnaderna, och blickar framåt.

– Vi behöver titta över nästa steg. En spännande framtid men utmanande, säger han.

Hör honom berätta mer i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.