Roland Juhl kan inte använda den nya ramp som kommunen satt upp vid Saltö badplats. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Trots ny ramp – rullstolsburne Roland, 56, kan inte bada

Uppdaterad
Publicerad

Saltö badstrand har fått en ramp för rullstolsburna. Bekymret är bara att den inte kan användas av de som behöver den.

– Jag måste köra ner i sanden för att komma dit. Det är helt omöjligt, säger Roland Juhl.

56-årige Roland Juhl har använt permobil sedan 2016. I sommar hade han sett fram emot att kunna bada vid Saltö badstrand i Karlskrona, då han sett att det skulle läggas i en badramp för rullstolsburna.

– Jag blev glad att de skulle lägga ut den i havet. Det hade betytt mycket att få bada och ligga och plaska. Jag är fruktansvärt besviken nu, säger Roland Juhl.

För problemet är att badrampen är placerad utan anslutning till den gångtrall som går ut mot vattnet. Roland Juhl hade alltså behövt köra sin permobil flera meter i sanden för att ens komma ut till rampen.

– Ska jag ner till vattenytan så får jag köra i sanden. Det blir att jag bara gräver ner mig med hjulen, det bara spinner och spinner. Man kommer definitivt ingenstans.

Ska åtgärdas – efter semestern

SVT Nyheter har pratat med ansvariga hos kommunen som menar att de är medvetna om problemet och att det kommer att åtgärdas – men att man inte hunnit innan semestern.

– Det är på gång, men har halkat efter lite här nu. Men vi ska få dit en slags trägång, med plankor, så man kan rulla sig ner, säger Johan Karlsson, parktekniker hos Karlskrona kommun.

Men Roland Juhl är ändå besviken, då han inte kunnat bada på Saltö på hela sommaren.

– Jag skakar bara på huvudet. Jag förstår inte vad de har gjort. Den de har lagt ut nu är ju absolut ingen hjälp för mig alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.