Omsorgsnämnden i Sölvesborg beslutade att demensboendet Falkalyckan med 31 lägenheter ska läggas ner. Foto: Towe Olsson/SVT

Protest mot nedläggning av demensboende i Sölvesborg: ”Stort svek”

Publicerad

Att kommunen lägger ner demensboendet Falkalyckan är ett stort svek mot de boende och deras anhöriga, det menar Sölvesborgsbon Lars Erik Jonsson.

– Jag tycker att det är alldeles förfärligt att flytta dementa människor, säger han.

I veckan beslutade omsorgsnämnden i Sölvesborg att demensboendet Falkalyckan med 31 lägenheter ska läggas ner. Politikerna i nämnden var oense och efter votering stod det klart att Falkalyckan läggs ner när det återstår åtta personer på boendet.

– Man bryter mot sitt eget löfte om att inte lägga ner förrän alla boende har försvunnit på naturlig väg. Det är ett stort svek, säger Lars Erik Jonsson som tidigare har protesterat mot förslaget med en namninsamling.

Lars Erik Jonsson. Foto: Towe Olsson/SVT

”Risk att de flyttas flera gånger”

Han är bekant med flera som är anhöriga till boende på Falkalyckan.

– Jag känner till boende som blev förvirrade bara när de målade om väggarna där. Nu ska man rycka upp dem från denna trygga miljö, det är förförligt.

Han får medhåll av omsorgsnämndens andre vice ordförande Daniel Berg (S), som röstade emot förslaget om nedläggning.

– Man ska helst inte flytta runt på dementa brukare. Nu finns det en risk att de flyttas flera gånger, säger han.

”Svåra beslut vi måste ta”

Beslutet innebär alltså att kommunen ska stänga Falkalyckan när det finns åtta boende kvar, därefter ska de flyttas till Gerbogården några kilometer bort. Något som går emot att de boende ska få flytta frivilligt.

– Omsorgsnämnden har inte givit några sådana löften, säger Robert Lindén (SD), ordförande i omsorgsnämnden.

Bakgrunden till att kommunen stänger Falkalyckan är att en privat aktör har öppnat boende i Sölvesborg. Samstyret med SD, M, KD och Sol-partiet, vill samtidigt att det ska vara samma antal boendeplatser i kommunen som tidigare. Därför stänger de Falkalyckan.

– Jag har förståelse och respekt för de boende och deras anhörigas oro. Det är svåra beslut vi måste ta, men vi ska göra allt vad vi kan för individens bästa i den här processen, säger Robert Lindén (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.