Elever och skolledning på de två gymnasieskolorna upplever att tryggheten på skolorna har ökat. Foto: SVT

Tryggare på Karlskronaskolor efter bränderna

Publicerad

Gymnasieskolorna Törnströmska och Fischerströmska har blivit tryggare de senare veckorna, menar skolornas rektorer och elevrådsordförande.

Törnströmska och Fischerströmska gymnasieskolorna, som ligger i samma byggnad, har den senaste tiden drabbats av inbrott och ett antal mindre bränder. Främst har det då varit papper som eldats i papperskorgar på toaletterna. Det ledde till att skolorna kallade in väktare, som sedan förra fredagen kontrollerat elevers id-brickor och sett till att inga obehöriga kommit in på skolan.

– Vi kände att det framställdes fel bild i media, att eleverna här skulle känna sig för otrygga för att gå till skolan. Så är det inte, utan det är ganska bra stämning nu, säger Jonatan Glader, elevrådsordförande på Törnströmska gymnasiet.

Hur länge väktarna ska stanna prövas från vecka till vecka. Skolledningen och elevrepresentanterna säger också att de är positivt inställda till eventuell kameraövervakning i skolan i framtiden.

– Man upplever en olustkänsla när det brinner eller är inbrott så klart. Men de som tidigare känt sig otrygga som jag har pratat med upplever våra åtgärder som väldigt positiva och att det nu känns mycket bättre, säger Marcus Sellgren, rektor på Fischerströmska gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.