Vid två tillfällen efter grundstötningen har TT-Lines färja Huckleberry Finn passerat genom området samtidigt som Marco Polo legat på grund. Foto: Kustbevakningen/SVT

TT-Line fortsätter trafikera innanför Hanö – trots oljekatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

TT-lines färja Marco Polo gick på grund första gången mellan Hanö och fastlandet den 22 oktober. Trots kritiken fortsätter rederiet trafikera samma rutt, genom det oljedrabbade området.

I tjock dimma gick fartyget Marco Polo på grund på Laxören, mellan Hanö och fastlandet, morgonen den 22 oktober. Flera kritiska röster har höjts mot valet av färdväg – inomskärs från Hanö där grunden är flera.

– Det är för jävligt. Att båtarna går mellan Hanö och Laxgrund, när man kan gå utanför, men man tjänar väl några minuter på att gå innanför. Då händer sånt här, sa Pelle Berglund, boende i Djupekås till SVT efter olyckan.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Den omfattande oljeläckan har gjort att Sjöfartsverket utfärdat en navigationsvarning i hela området, på grund av det oljesaneringsarbete som pågår.

Trots olyckan och kritiken fortsätter rederiet trafikera samma rutt, vilket BLT var först med att rapportera.

TT-Line-färja åkte över området – två gånger

Den 26 oktober gick TT-Lines Huckleberry Finn norrut genom området, och 31 oktober åkte samma färja söderut tillbaka mot Trelleborg.

Det råder dock inget förbud att färdas genom området.

– Det är en navigationsvarning som gäller, där vi uppmanar till försiktighet eftersom fartygen som jobbar i området runt omkring har dålig uppsikt, säger Lisa Mjörning, kommunikationschef på Sjöfartsverket.

Men är det lämpligt?

– Det vill jag inte kommentera. Men det är upp till varje enskild befälhavare att avgöra vilken färdväg de tar.

 SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen sökt TT-Line för en intervju. Rederiet skriver att de inte ställer upp på intervjuer, utan sköter kommunikationen via sina egna kanaler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du en snabb sammanfattning av vad som hänt kring fartyget Marco Polo. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet