Hamnarna i Karlshamn och Karlskrona kan komma att få fast kamerabevakning inom snar framtid. Tullverket vill utöka sin övervakning vid landets gränser. Foto: TT/Arkiv

Tullverket vill kamerabevaka Blekinges hamnar

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarna i Karlshamn och Karlskrona kan komma att få fast kamerabevakning inom snar framtid. Tullverket vill utöka sin övervakning vid landets gränser och planerar nu för ytterligare ett 20-tal platser där Blekinges hamnar är medräknade.

Kameror har sedan tidigare monterats vid Öresundsbron, i Helsingborgs hamn och Värtahamnen i Stockholm. Snart kan det alltså finnas fast övervakning även i Karlskrona och Karlshamn, enligt en lista som BLT tagit del av. Totalt rör det sig ett 20-tal platser som planeras att övervakas i hela landet.

Tullen använder sig av så kallande ANPR-kameror, som kan läsa av nummerplåtar automatiskt och koppla ihop dem med olika uppgifter i tullens underrättelseregister.

Kamerabevakningen innebär att Tullverket får utökade möjligheter att identifiera fordon som tidigare har varit svåra att upptäcka. I och med införandet förväntas antalet grova beslag av narkotika, vapen och annan smuggling att öka, enligt Tullverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer