Varuberg och köer som driver upp tempot är vardag för Camilla Olsson på Coop Forum i Burlöv. I längden sliter det på kroppen.
– Det är ju inte bra för handleder och axlar och blir ju en påfrestning om man måste göra det flera timmar om dagen, säger hon.
Just detta har två forskare vid Lunds Universitet undersökt i en kartläggning bland över två tusen livsmedelsbutiksanställda i södra Sverige. Och även om varuhanteringen ute på affärsgolvet är tyngre rent fysiskt, så är det arbetet i kassan som tär.
– När man jobbar i utgångskassa är man väldigt låst. Man sitter i en statisk position med både huvud och armar, berättar Kerstina Ohlsson, forskare vid Lunds Universitet.
Genom mätningar av muskelaktiviteten i armar, nacke och huvud visar undersökningen med siffror att butiksarbete är lika tungt som industriarbete.
– Det nya är att vi nu har mått på belastningarna och att vi kan jämföra med andra yrkeskategorier, säger Kerstina Ohlsson.
Hon berättar att 50% av de undersökta kvinnorna har haft ont i nacken eller axlarna den senaste veckan.
– Det är mycket, tycker vi.
Lösningen, enligt forskarna, är att låta personalen växla mellan olika arbetsuppgifter under dagen. En modell som Camilla Olsson jobbat efter i flera år.
– Vi sitter max två timmar i kassan, sedan blir vi avlösta för rast eller arbete på golvet. Det är jättebra.
En uppfattning som chefen delar.
– De anställda mår bättre idag och är mindre sjukskrivna, säger Olof Fransson, stormarknadschef i Burlöv. Och det är inte dyrare att arbeta så.
Nu hoppas forskarna att resultaten ska hjälpa till att revidera samhällets syn på arbetsskador av butiksarbete.
– Överhuvudtaget är det svårt att få en skada klassad som arbetsskada, men det kan väl vara en pusselbit i alla fall att vi ökar kunskapen om detta arbetet, säger Kerstina Ohlsson.