Per-Olof Johansson tycker att många kör för fort genom centrum. Foto: Henrik Friberg

Tusentals bilar genom Kallinge oroar boende

Runt 7000 fordon per dygn kör genom Kallinge när all trafik från E22 leds om genom det lilla samhället. Boende i området får stå ut med den tunga trafiken i några veckor till.

– Just nu så känns det ganska så hopplöst. Jag bor själv längs denna vägen och det är ganska störande, säger Ulrica Arnoldsson.

– Det är mycket liv. Förut kunde vi ha fönstren öppna på kvällar och nätter men det går inte längre för den tunga trafiken som kör dygnet runt, säger Per-Olof Johansson.

I kommunhuset i Ronneby har man förståelse för att den nya trafiksituationen upprör Kallingeborna.

– Jag förstår att oron är väldigt stor bland de som bor nära vägen och bland barnfamiljer men när det gäller den här tunga trafiken så finns det tyvärr inga andra alternativ än den sträckan, säger Sattar Zad.

TV: Se hela inslaget här

”Många kör för fort”

Renoveringsarbetet av E22:an kommer att hålla på till mitten av juli och under den perioden räknar man med att närmare 250 000 fordon kommer att passera genom Kallinge centrum.

– Det här är en nödsituation och det hoppas jag folk ska förstå och jag hoppas att Trafikverket kan påskynda det här arbetet så att trafiken försvinner från Kallinge så fort som möjligt, säger Sattar Zad, trafikansvarig vid Ronneby kommun.

Många av de Kallingebor SVT Nyheter Blekinge pratar med är oroliga för att trafiksituationen kan leda till olyckor.

– Många kör för fort och det är många övergångsställen hela vägen så man kan ju tänka sig vad som kan hända, säger Per-Olof Johansson.

Sattar Zad är trafikansvarig vid Ronneby kommun. Foto: Henrik Friberg

”Man måste ha ögonkontakt”

Kommunen uppmanar allmänheten till försiktighet trafiken. 

– Man måste ha ögonkontakt med förarna när man ska passera vägen med tanke på det här flödet av tung trafik vi har i Kallinge idag. Så det blir ett samspel så man ska kunna undvika olyckor, säger Sattar Zad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer