Kungsholms fort. Foto: Visit Karlskrona

Två män tog sig in på militärt skyddsobjekt i Karlskrona – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två män misstänks för att olovligt ha tagit sig in på den militära anläggningen Kungsholms fort i Karlskronas skärgård under hösten 2019. Området är ett skyddsobjekt och de båda männen åtalas nu för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Det var i oktober 2019 som två män, 36 år respektive 25 år gamla vid tillfället, utan tillstånd tog sig in på området efter att först ha förtöjt sin segelbåt vid hamnplanen.

I förhör med de åtalade framgår det att de två männen inte ska ha varit medvetna om att området är ett skyddsobjekt, trots att de medger att de sett skyltar som varnar för att området är ett skyddsobjekt.

Männen uppger att de varit ute och seglat den aktuella dagen. När vinden avtog och de inte fick igång sin båtmotor förde de båten framåt genom att dra rodret fram och tillbaka. Det var i samband med detta som de beslöt sig för att ta sig till Kungsholmen som låg i närheten.

Trodde ön var ”öppen för allmänheten”

Den äldre av de två männen har i förhör medgett att han hade som avsikt att visa ön för den yngre mannen som var på tillfälligt besök på orten. Han menar också att han uppfattat ön som ”öppen för allmänheten” då han själv tidigare varit på bröllop på ön samt visste om att det ordnades guidade turer på ön med jämna mellanrum.

De båda männen erkänner att de har befunnit sig på området men förnekar brott då de menar att de inte kände till att de rörde sig på ett skyddsobjekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer