Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Edith Hoël och sambon Toma Ruukel ser ingen annan utväg än att stämma Karlskrona kommun. Hör henne berätta varför i klippet. Foto: SVT

Tvångsanslöts till VA-systemet – stämmer Karlskrona kommun på två miljoner

Publicerad

1,6 miljoner kronor. Så mycket förlorade fastigheten i värde efter att ha tvångsanslutits till kommunalt VA. Efter att stora vattenmängder trängt in på deras tomt på Aspö, stämmer nu paret Tomas Ruukel och Edith Hoël på Karlskrona kommun på närmare två miljoner.

Under 2021 och 2022 tvångsanslöt Karlskrona kommun flera fastigheter på Aspö till det kommunala vatten- och avloppssystemet. Efter omfattande sprängningsarbete har ett par boende på södra Aspö drabbats av vattensjuka fastigheter, när kommunens schaktningar lett in stora mängder vatten på fastigheterna.

Nu stämmer Tomas Ruukel och Edith Hoël Karlskrona kommun på två miljoner för värdeminskningen på tomten och merkostnader. Men först efter att Karlskrona kommun stämt paret på drygt 200 000 kronor för anslutningsavgiften till VA-systemet.

Kräver att kommunen tar ansvar

– Vi hoppas att de förstår att de måste ta ansvar. Att man inte bara kan lämna det så här, säger Edith Hoël.

Utöver en vattensjuk tomt har källaren översvämmats, dricksvattnet förorenats, Edith Hoëls hästar har blivit sjuka efter att ha stått i djupt vatten och planerna om en maskinpark på fastigheten har gått om intet eftersom kommunen inte återställt marken.

Kommunen vägrar kommentera

SVT har talat med Karlskrona kommuns VA-chef Ola Gren som inte vill ge några kommentarer med hänvisning till att det är ett pågående juridiskt ärende.

Hör Edith Hoël berätta mer om varför de stämmer kommunen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.