Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har värdar som vänligt talar om att det numera finns särskilda rökområden och hänvisar besökaren dit, säger Jon Bergsjö, vd för festivalen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Tvist om nya rökzonerna på Sweden Rock: ”Följer inte lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Rökning i särskilda zoner – men också i publikhavet och framför scenerna och ofta i kombination med alkohol. Fel, menar länsstyrelsen. Rätt, enligt miljöförbundet som gjort en annan tolkning av tobakslagen.

Den nya tobakslagen som trädde i kraft 2019 förbjuder bland annat rökning inom vad som anses vara en serveringsyta. Eftersom Sweden Rock Festival sedan länge har hela festivalområdet som serveringsyta anser länsstyrelsen att festivalledningen bryter mot lagtexten.

Ingen tillsyn

– Min bedömning är att man inte följer intentionerna i tobakslagen, men samtidigt är det ju en tolkningsfråga och vi gör ingen tillsyn i år, säger Anette Ludvigsson, alkohol- och tobakshandläggare på länsstyrelsen.

Sweden Rock Festival

Miljöförbundet Väst gör en annan tolkning och har godkänt festivalens upplägg med särskilda rökzoner dit rökande besökare hänvisas.

– Om länsstyrelsen har en annan uppfattning får de ta det med miljöförbundet. Vårt fokus är att göra en så säker och bekväm festival som möjligt, säger Sweden Rocks vd Jon Bergsjö.

Värdar på plats

Det är, trots de nya rökområdena, fortfarande tillåtet att röka inne på hela området – också utanför de givna zonerna.

– Men där har vi värdar som vänligt talar om att det numera finns särskilda rökområden och hänvisar besökaren dit, säger Jon Bergsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet