Saab Kockums får beställning på två ubåtar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beställer två nya ubåtar av Saab Kockums. Det bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för SVT Nyheter.

På torsdag fattar regeringen det definitiva beslutet men försvarsminister Peter Hultqvist (S) lämnade redan på tisdagseftermiddagen beskedet i samband med ett besök på varvet i Karlskrona. En del av satsningen beror på det förändrade läget i omvärlden.

– Det här ingår som en del i den svenska ambitionen att öka den militära förmågan. I grunden är det ett försvars- och militärstrategiskt beslut, säger försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Ubåtarna ska vara levererade 2022 och ”maxramen” är 8,2 miljarder kronor.

– Det är det enskilt största projektet vi kommer att ta den här valperioden, när det gäller då beställningar i förhållande till försvarindustrin, säger Peter Hultqvist.

Kommer ubåtarna att byggas i Karlskrona?

– Det är vår tydliga ambition. Vi har det här kunnandet och den här kompetensen i Sverige och det är dessutom ett nationellt säkerhetsintresse.

Saab köte nyligen ubåtstillverkningen ThyssenKrupp Marine System AB.  FMV, Försvarets Materielverk, gav därefter Saab uppdraget att ta fram underlag för att konstruera och bygga nästa generations ubåt till det svenska försvaret.

– Det känns fantastiskt bra. Äntligen! säger Håkan Eriksson, Sekos klubbordförande på Saab Kockums i Karlskrona. Att det blir fler arbetstillfällen är ju uppenbart, men hur många kan jag inte säga nu.

Saabs pressekreterare Karin Walka säger till SVT Nyheter att företaget inte kommenterar uppgifterna i dag då man ännu inte formellt fått någon beställning från regeringen på utveckling av ubåtar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.