Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av lådorna fyllda med förnödenheter till flyktingarna som kommer från Ukraina är nu tomma. Foto: SVT

Gåvor till ukrainska flyktingar stulna vid upprepade inbrott ”Känner sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget i Ukraina startade har Röda korset ihop med Svenska kyrkan stått vid färjeterminalen i Karlskrona för att hjälpa till med förnödenheter till flyktingar. I veckan skedde det upprepade inbrott i containern där sakerna förvaras – och all inlämning till Mariagården stoppas nu tillfälligt.

I flera månader har Röda korset, Svenska kyrkan och frivilliga Karlskronabor hjälpt till att ge mat, dricka och andra förnödenheter till ukrainska flyktingar som kommer med färjan från Gdynia.

Bara tomma lådor kvar

I containern som står vid terminalen har förnödenheterna, som skänkts av privatpersoner och företag, använts som förvaringslager av bland annat dryck och hygienartiklar mellan färjeankomsterna. Men i veckan utsattes den för inbrott och kvar fanns bara några tomma lådor.

Blekinge län och kriget i Ukraina

– Jag känner sorg för de som känner att de måste göra sådana här saker och tar från andra när de vet det ska gå till välgörande ändamål, säger Göran Eckerdal, vikarierande kyrkoherde Lyckå församling.

Pausar hjälpinsatserna

Trots händelsen känner Göran Eckerdal sig ändå trygg i att de kan fortsätta förvara sakerna vid färjeterminalen. Men att de just nu kommer behöva avvakta med sina hjälpinsatser vid färjeankomsterna.

Händelsen är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet