Trots minskningen är Verköhamnen i Karlskrona fortfarande den plats i syd som tagit emot flest ukrainska flyktingar. Foto: SVT

Tiotal ukrainska medborgare kom till Blekinge på lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen kom ett tiotal ukrainska medborgare till Karlskrona med färjan från Polen, det bekräftar Stena Line. Men det behöver inte betyda att de ses som flyktingar och det är enligt gränspolisen inte ovanligt med ukrainska passagerare.

Det var P4 Blekinge som under fredagskvällen var först med att rapportera om att ukrainska medborgare var på väg mot Blekinge med Polenfärjan.

På lördagsmorgonen bekräftade Stena Line för SVT Nyheter Blekinge att ukrainska medborgare kommit med färjan till Verköhamnen från Gdynia i Polen.

– Det handlar om ett tiotal passagerare som är medborgare från Ukraina. Om det är flyktingar eller inte vet vi inte. Det är passagerare till oss, säger Jenny Johansson, kommunikationschef på Stena Line.

Migrationsverket säger till SVT att de inte har fått några uppgifter om urkainska flyktingar via Verköhamnen.

Gränspolisen: Inte ovanligt

Enligt polisen så kopplas inte heller gränspolisen in när det rör sig om så få utländska medborgare. Men till BLT säger chefen för gränspolisen i region Syd att det inte är ovanligt med ukrainska passagerare:

– Även i normalläget är det många personer från Ukraina som reser hit. Antingen som turister eller för att arbeta, med eller utan arbetstillstånd. En enda färja till Karlskrona kunde ha med sig 70 – 80 personer från Ukraina även innan kriget, säger Mats Berggren till tidningen.

Får resa till Sverige utan visum

Sedan tidigare får ukrainska medborgare under vissa förutsättningar resa utan visum till Sverige och andra länder i Schengenområdet, och fritt stanna under 90 dagar. Förutsättningarna är bland annat att den inresande har ett modernt pass, så kallat biometriskt pass, samt att den kan uppvisa ekonomi för att uppehålla sig i landet. 

Men sedan i torsdags har Migrationsverket på obestämd tid pausat alla avvisningar och utvisningar till Ukraina. Myndigheten kommer inte heller att fatta beslut i ärenden som gäller asylsökande från Ukraina, skriver de på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.