Arkivbilder på Ultima Thule och Jimmie Åkesson. Foto: SVT

Ultima Thule gästade SD-fest

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sommarfest bjöd på en privat spelning – med det kontroversiella bandet Ultima Thule. Bland de specialinbjudna gästerna fanns moderatpolitikern Emilie Pilthammar från Sölvesborg.

I helgen spreds bilder från festen på sociala medier. Tillställningen, som var en surströmmingsskiva, arrangerades av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons och dennes hustru Louise Erixon. Som överraskning hade paret lockat det nationalistiska Nyköpingsbandet Ultima Thule till festen – ett band som enligt tidningen ETC sponsrades av öppet rasistiska Bevara Sverige Svenskt på 80-talet, och som har tydliga kopplingar till vit makt-scenen.

– SD-ledningen känner nog att de har så pass mycket vind i seglen nu att de inte behöver hymla med varifrån de kommer, säger Expos VD Daniel Poohl till ETC.

Flera SD-politiker fanns på plats och poserade tillsammans med bandet, som bar tröjor med texten ”Give 'em hell” – det råd Jimmie Åkesson gav till sina partivänner under sin sjukskrivning.

Flera politiker på festen

En av dem som besökte festen var Christopher Larsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskrona.

Han ser inga problem med att förknippas med Ultima Thule – trots bandets historia.

– Det där var ungdomssynder och jag tror inte att bandmedlemmarna var medvetna om vilka som sponsrade på den tiden. De ville bara få ut sin musik. Då är det värre när artister som Maskinen öppet torgför drogpropaganda. Det finns filmer som visar att Ultima Thule skällt ut och avvisat nazister som kommit på bandets konserter, säger Christopher Larsson.

Inte heller Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge tycker att det finns skäl att ifrågasätta valet av band på Jimmie Åkessons sommarfest.

– Ultima Thule har under lång tid konsekvent tagit avstånd från de mer extrema delarna av den nationalistiska rörelsen. Jag känner mig trygg med att ta den debatten, säger Henrik Vinge, som ändå medger att det i bandets begynnelse funnits kopplingar mellan rasistiska organisationer och Ultima Thule.

– När de första singlarna släpptes fanns det någon sådan sponsor där.

Även moderatpolitiker på plats

På bilderna som sprids från festen skymtas också moderatpolitikern Emilie Pilthammar i Sölvesborg.

SVT Nyheter Blekinge har sökt henne för en kommentar till festen, men utan resultat.

Till Kvällsposten har hon skickat ett sms och bekräftat att hon var på kräftskivan eftersom hon känner Jimmie Åkesson och Louise Erixon – men tar avstånd från SD:s politiska åsikter.

”Då vi är vänner sedan ungdomen och nu har barn som är lika gamla träffas vi trots att vi inte delar politisk hemvist. Jag ser inget konstigt i det och frågar aldrig varken vilken mat som bjuds, vilka de andra deltagarna är eller om det är någon tänkt underhållning. Jag ser inte det som något märkligt. Jag skulle heller inte lämna en fest pga av att något av ovanstående inte passar mig”, skriver Emilie Pilthammar i ett sms till Kvällsposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer