Hugo Santesson, Lovisa Kalling och Nebhan Essan är tre av de ungdomar som anordnat turnéringen. Den fjärde feriearbetaren är Samuel Elgan. Foto: Stina Sandström Visa alla (3)
Visa alla (3)

Sommarjobb: Att arrangera en internationell fotbollsturnéring

Publicerad

Fyra ungdomar från Ronneby anordnar en internationell fotbollsturnéring i sommar. I veckan spelas matcherna mellan de åtta lagen på Brunnsvallen.

Lovisa Kalling, Hugo Santesson, Nabhan Essam och Samuel Elgan fick i år ett annorlunda sommarjobb. De har under tre veckor arbetat med att anordna en internationell fotbollsturnéring.

TV: Se hela inslaget här

– Jag tycker att det är riktigt kul, det är det bästa sommarjobb som jag hörde om, säger Nabhan Essam.

– Det har varit väldigt kul intressant och lärorikt, säger Hugo Santesson.

Lagen är från vänorter

Det är pojklag från fem av Ronnebys sex vänorter som i veckan har tagit sig till Brunnsvallen för att vara med i fotbollsturnéringen.

Schopfheim i Tyskland en av Ronnebys vänort och pojkarna som tävlar i turnéringen är tolv och 13 år gamla. Foto: Stina Sandström

De fem lagen kommer från Rumänien, Polen, Tyskland och Finland som tillsammans med tre Ronnebylag möts i turnéringen. För de fyra ungdomarna, som arrangerat dagarna som en del i kommunens feriearbete, har det funnits vissa utmaningar.

– Det är lite svårt med språket för några kan inte engelska så vi får använda händerna eller översättningsprogram, säger Nabhan Essam.

Spelarna är nöjda

Ungdomarna som anordnat turnéringen är 17 år och spelar eller har själva spelat fotboll. De som spelar matcherna är tolv och 13 år.

– Jag tycker om att hålla på med ungdomar och sporten är det bästa som finns så det är jätteroligt, säger Lovisa Kalling.

Under två dagar möter lagen varandra och det handlar inte bara om spelet utan också om att ungdomarna från de olika länderna får träffas.

– Det känns väldigt bra att vara här och spela men det är lite kallt, säger Kevin Christen som spelar i Tysklands ena lag från Schopheim. 

”Nästa år hoppas jag på tjejlag”

Det är Ronneby kommun som står bakom projektet och de som varit involverade är nöjda med resultatet.

– Jag är jätteimponerad över deras insats, de har gjort ett fantastiskt jobb. Det har inte varit helt enkelt för dem att tänka på allt. De visste nog inte hur mycket som sker bakom kulisserna och det har de fått lära sig nu, säger Jannike Jonasson, internationell samordnare på Ronneby kommun.

Om ett liknande projekt hålls nästa år hoppas Lovisa Kalling att det blir tjejer som får spela.

– Jag hade velat testa att anordna detta för tjejer nästa gång. Det hade varit roligare för det hade jag själv velat uppleva med, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer