Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Berg, rektor på Sunnadalskolan, är positivt inställd till att Ungdomsrådet kan bli permanent. Foto: Philip Nilsson/SVT

Ungdomsrådet kan bli permanent på två skolor i Karlskrona

Publicerad

Elever i Ungdomsrådet har på två Blekingeskolor fått inflytande över allt från skolmat till hur omklädningsrummen ska byggas. Nu är det aktuellt att göra rådet permanent.

Det började förra året som ett pilotprojekt, men snart kan Ungdomsrådet i Sunnadalskolan och Nättraby kunskapcentrum vara här för att stanna. Förslaget att låta en grupp högstadieelever få mer inflytande i hur skolan ska styras har mötts med ytterst lite motstånd.

Hanna Ekblad (M) är ordförande för kunskapsnämnden i Karlskrona kommun. Hon välkomnar förslaget om ett permanent Ungdomsråd med öppna armar.

– Vi ser positivt på att ha ett permanent ungdomsråd, elevdemokratin har fått växa fram, säger hon.

Ingen beslutanderätt

Jessica Berg är rektor på Sunnadalskolan. Hon säger att även om Ungdomsrådet har möjligheter att förändra skolan är deras roll först och främst att ge synpunkter och råd.

– De har inget beslutande mandat.

Exakt när man fattar beslut om att göra Ungdomsrådet permanent är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.