Unik invigning i Bredåkra, när den symbolfria begravningslokalen invigdes. Foto: SVT

Unik begravningslokal invigd i Bredåkra

Publicerad

Det har diskuterats länge – men nu står allt klart. En helt ny lokal, med begravningsceremonier utanför Svenska kyrkans ordning, invigdes utanför Kallinge under måndagen.

Och det hör till ovanligheten att det byggs en helt ny lokal för begravningar utan religiösa symboler.

– Alla upplåter lokaler för begravningar utanför Svenska kyrkans ordning, men att bygga en helt ny är ganska unikt. Och det var den bästa lösningen, tyckte vi, säger Mattias Schultz, kyrkogårds- och fastighetschef för Ronneby pastorat.

Långdragen diskussion

Det har diskuterats inom Ronneby pastorat under lång tid. Tidigare har begravningsceremonierna utanför Svenska kyrkans ordning, som borgerliga begravningar och begravningar för personer tillhörande en annan religion, ägt rum i Bredåkra Församlingshem.

Men förutsättningar har inte varit de bästa, menar Monia Svensson, som arbetat hårt för en förändring. Och den motion hon skickade in för två år sedan mynnade ut i en helt ny lokal för begravningsceremonierna.

– Jag har hela tiden tyckt att det var fel, att ha en begravningsförrättning i samma lokal som minnesstunden anordnades i. Det ska inte vara så och det har inte fungerat bra, säger Monia Svensson, kyrkofullmäktigeledamot.

”Jag känner stor glädje”

Borgerliga begravningar har ökat markant sedan år 2000 – andelen har femdubblats. Det i kombination med kraven från regeringen, om att kunna erbjuda begravningar utanför Svenska kyrkans ordning, gjorde bland annat att lokalen blev verklighet.

– Det har varit en långdragen historia i Ronneby pastorat med den här symbolfria lokalen. Men i dag kan vi sätta punkt och jag känner stor glädje, säger Mattias Schultz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer