Hör Lena Palm från Karlshamn berätta om den unika fångsten. Foto: Privat

Se parets unika fynd: Fångade rysk stör i sitt nät

Publicerad

När Karlshamnsparet fick upp den märkliga fisken förstod de direkt att det rörde sig om en unik fångst.

– Min man har fiskat hela sitt liv, och han hade aldrig sett något liknande, berättar Lena Palm.

När makarna Lena Palm och Tomas Torvaldsson från Karlshamn var ute med båten tidigt på morgonen den 24 juni upptäckte de att en märklig fisk hade fastnat i deras nät.

– Vi blev väldigt chockade när vi fick upp fisken. Min man har fiskat hela sitt liv, och han hade aldrig sett något liknande, berättar Lena Palm.

Först trodde paret att det var en svensk haj, då fisken simmade som en haj och hade ”hajliknande” fenor. Men efter kontaktat med länsstyrelsen och forskaren Jörn Gessner i Berlin kunde det konstateras att det var en rysk stör.

Vad hände med fisken?

– Den fick simma runt ett tag på grunt vatten vid vår brygga och försvann efter en liten stund, säger Lena Palm.

”Extremt sällsynt”

Det unika fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn. Fisken var cirka 50 cm lång och vägde uppskattningsvis 1,5-2 kilo.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd. Vad vi vet är den inte tidigare känd från Blekinges vatten, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur och klimat på länsstyrelsen i Blekinge.

Den unika fisken var cirka 50 centimeter lång. Foto: Privat

Rysk stör

Rysk stör har i svenska vatten fångats tillfälligt i Västerhavet och längs de södra kusterna (ett fynd i Bottenviken 2009). Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska och Svarta havet inklusive tillrinnande floder. Den uppträder dock även i andra vattendrag i Europa på grund av rymning eller avsiktlig utplantering från odlingar.

I Artportalen finns tidigare bara två fynd, ett fynd utanför Skellefteå och ett NV om Gotska Sandön. Rysk stör är en art som går upp i floder för att leka, men det finns också stationära bestånd i en del floder inom det naturliga utbredningsområdet. Rysk stör kan nå en ålder av 50 år.

Källa: Artportalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.