Stora delar av Varö i Karlskronas västra skärgård spärrades av efter fyndet i mordutredningen. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Uppgifter: 57-åringen misshandlades till döds

Uppdaterad
Publicerad

Den 57-åring i Karlskrona som i somras misstänks ha blivit mördad misshandlades till döds, erfar SVT Nyheter Blekinge.

Därefter lämnades kroppen på skärgårdsön Varö.

Samtidigt väljer nu en av de misstänkta männen att fullt ut samarbeta med polisen och ska i förhör ha gett en detaljerad bild av vad som hände den aktuella kvällen.

57-åringen försvann den 25 juli i år och Kustbevakningen, Försvarsmakten, polisen och Missing people inledde direkt en omfattande sökinsats i området runt Karlskrona – med särskilt fokus på skärgården.

Den 4 november påträffades kvarlevor på Varö i Karlskrona – och en DNA-analys kunde sedan identifiera kroppen som 57-åringens.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat var det en av de två häktade männen,  22-åringen, som genom uppgifter i förhör ledde polisen till kroppsfyndet.

Både han och den 21-åring som också sitter häktad misstänkt för mordet hade fram till dess nekat till all kännedom om det som först rubricerades som ett människorov.

I början av november ändrade 22-åringen plötsligt inställning.

Han valde då att i stället samarbeta med polisen. Hans berättelse har sedan, för polis och åklagare, varit viktig i det fortsatta utredningsarbetet och i polisens ansträngningar att kartlägga 57-åringens sista kväll i livet.

– Jag kan bekräfta att min klient har gjort vissa medgivanden. Det är en bidragande och kanske avgörande del i att man får klarhet i utredningen, säger 22-åringens försvarsadvokat Eric Widner.

Teknisk analys klar

Åklagarens bild av händelseförloppet har klarnat och det står nu klart att 57-åringen misshandlades till döds av ”trubbigt våld”.

Brottsplats ska, enligt SVT:s källor, vara den bostad som sedan försvinnanden varit utredarnas huvudspår. Direkt efter försvinnandet påträffades också blodspår, som kunde kopplas till 57-åringen, i bostaden.

Den tekniska analysen är nu klar och resultatet visar mer omfattande blodspår på platsen, något som också de tidiga svaren indikerade.

– Det jag kan säga att de svar som presenterats stärker misstankarna både vad gäller brottsplats och de två misstänktas inblandning, sa åklagare Anna Johansson till SVT i slutet av oktober.

Hon vill inte ge några ytterligare kommentarer i nuläget.

Nekar till brott

21-åringens advokat Karl Hamstedt säger att hans klient står fast vid sin tidigare inställning och nekar till brott.

– Hans berättelse har inte förändrats.

Hur ser du på att 22-åringen nu samarbetar med polisens utredare?

– Det har jag ingen kännedom om. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet hör du reporter Michelle Hallberg sammanfatta mordet i Karlskrona. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet