Regionsstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M). Foto: SVT

Alexander Wendt avgår – lämnar av hälsoskäl

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens ordförande, moderaten Alexander Wendt, kommer att lämna sitt uppdrag. Anledningen är hälsoskäl, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge.

Uppgifterna har cirkulerat i många veckor. Enligt flera källor, både inom alliansen och oppositionen, som SVT Nyheter Blekinge har pratat med, så kommer regionsstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M) att lämna sitt uppdrag inom Region Blekinge. Avgången görs av hälsoskäl.

– Han har haft ett samtal med oss i regionstyrelsen om att hans hälsa inte är den bästa, vad det är för typ av hälsoskäl och vilka konsekvenser det får för hans framtid får han själv berätta, säger Nils Ingmar Thorell (L) som är gruppledare i regionstyrelsen.

Vad händer nu?

Vi inväntar besked från Alexander Wendt kring framtiden, han för en dialog och följer läkarens rekommendationer.

Ordföranden själv har däremot inte uttalat sig offentligt om saken. Enligt uppgifter förs det redan nu diskussioner inom den styrande alliansen om vem som ska ta över efter Alexander Wendt.

– Jag anser att Lennarth Förberg (M) har bäst förutsättningar att kliva in på posten och klara av uppdraget på bästa sätt, han har erfarenhet och rutin av att leda en politisk verksamhet, säger Nils Ingmar Thorell (L).

SVT Nyheter Blekinge når den lovordade potentiella kandidaten.

– Jag är väldigt glad att Nils Ingmar uttrycker det så, men det är för tidigt att säga något, sådana diskussioner förs i valberedningen, säger Lennarth Förberg (M).

SVT Nyheter Blekinge har sökt Alexander Wendt för en kommentar. Dock utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.