Åklagare Christer Forssman menar att det inte tagits något beslut i åtalsfrågan ännu. Därför är det oklart huruvida Tarkettmålet leder till rättegång eller inte. Foto: SVT

Uppgifter: Ingen rättegång efter dödsfall på Tarkett

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter ser det inte ut att bli någon rättegång i fallet om dödsolyckan på Tarkett i Ronneby i november 2018. Men åklagare Christer Forssman menar att frågan är inte avklarad ännu.

Det är reportagesajten Blankspot som rapporterar om uppgifterna efter att ha varit i kontakt med den omkomna kvinnans närstående.

Åklagaren ska inte ha kunnat peka ut någon som ansvarig för bristerna i säkerheten eller att någon chef skulle kunna ha varit oaktsam på ett straffbart sätt.

Händelsen har utretts som arbetsmiljöbrott, alternativt vållande till annans död.

– Vi pratade med målsägarbiträdet häromdagen och fick då veta att det som skett inte är något ”grovt brott” och då blir det ingen rättegång, säger en av de närstående till sajten.

Utredningen har snart pågått i två år, om den unga kvinna som klämdes till döds under sitt skift på golvmattstillverkaren Tarkett i Ronneby. Arbetsmiljöverket har också utrett händelsen, men vad de bedömer som de bakomliggande orsakerna till dödsfallet, uppges vara sekretessbelagt.

För tidigt att säga – men närmar sig ett slut

Målsägarbiträdet säger till SVT Nyheter Blekinge att det ännu är oklart.

– Jag har varken fått besked om att det blir eller inte blir rättegång, säger Per Swahn.

Åklagare Christer Forssman, som sitter vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö, nekar till uppgifterna och menar att det ännu inte tagits något beslut i åtalsfrågan. Det är alltså för tidigt att säga om det kommer bli rättegång i målet eller inte.

– Utredningen närmar sig ett slut, men jag vågar inte säga när beslut tas. Jag vill inte föregå någonting utan vi får se vart utredningen landar.

Om det skulle vara så att det inte leder till rättegång, vad händer då?

– Att strafförelägga är en möjlighet som finns. Då kan det leda till företagsbot men det kan också bli mot fysiska personer.

Ett strafföreläggande innebär att ett brott fortfarande kan ha begåtts men det väcks inget åtal. Tarkett i det här fallet kan då få ett bötesstraff, men vilka summor det hade rört sig om är oklart.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.