LO har i sommar specialgranskat villkoren för ungdomar som jobbar som jordgubbsförsäljare i Blekinge. Resultatet talar ett tydligt språk. Nära hälften av de 20 försäljningsställen som besöktes fick anmärkningar.
– Jag är förvånad över att det är så många som missköter sig, säger Lina Jonsson, ungdomshandläggare på LO distriktet sydost.
Elva timmars arbetsdag
Ungdomar mellan 13 och 17 i Blekinge år jobbade utan anställningsbevis. De sålde jordgubbar så länge som elva timmar om dagen utan raster och möjlighet att gå på toaletten.
– Arbetsgivarna måste skärpa till sig. Bara för att man är ung ska man inte behandlas så här. Unga under 18 år har enligt arbetsmiljölagen rätt till rast efter fyra och en halv timmes arbete, säger Lina Jonsson.
Flera ungdomar vittnade om att de fick svarta löner. När arbetet var slut för dagen gav arbetsgivaren dem pengar direkt i handen. I vissa fall gav tio timmars arbete 400 kronor.
– Ungdomar måste våga ställa krav innan de börjar en anställning. Om arbetsgivaren inte kan eller vill skriva kontrakt innan anställningen börjar så är det något lurt, säger Lina Jonsson.
Sammanställningen om situationen för ungdomarna i Blekinge ska nu skickas vidare till fackförbundet Handels.
Hårdare krav
För branschorganisationen LRF Trädgård/Bär kommer inte uppgifterna som någon överraskning.
-Tyvärr har vi sett liknande saker över hela landet, säger Anders Hagberg på LRF.
Enligt honom måste branschen leva upp till de regler som gäller.
-Jag vill ocks se ett ökat samarbete mellan oss, polisen, Skatteverket och kommunerna för att ställa hårdare krav på alla som ansöker om att få sälja bär, säger han.