Emil Lindholm närmar sig en examen från programmet Technical artist i spel på BTH. Foto: SVT

Utbildningen där endast en av tio studenter tar examen

Uppdaterad
Publicerad

Endast en av tio studenter som påbörjar programmet Technical artist i spel på BTH klarar utbildningen och tar examen.

– Redan första dagen sa våra lärare att många kommer att hoppa av, säger studenten Emil Lindholm.

Programmet Technical artist i spel på Blekinge tekniska högskola riktar sig till studenter som vill jobba inom spel- eller mediebranschen, med kurser inom både grafik och programmering.

Sedan utbildningens start 2010 har 42 studenter tagit examen från programmet. Det motsvarar elva procent av antalet studenter som påbörjat utbildningen. Ytterligare fem personer uppfyller kraven för examen, utan att ha tagit ut den.

”Avhoppen har skett gradvis”

Studenten Emil Lindholm har trotsat trenden och ska precis påbörja sista terminen på utbildningen.

– Redan första dagen sa våra lärare att många kommer att hoppa av, så vi var medvetna om det. Avhoppen har skett gradvis, men framför allt vid de tunga kurserna, säger han. 

Svår utbildning att klara

Utbildningen Technical artist i spel fokuserar både på den tekniska och den grafiska delen av spelutveckling, vilket Emil Lindholm tror kan vara en förklaring till att så få går klart utbildningen.

– Många hittar nog en del de gillar bäst och byter till en mer specifik utbildning. Programmet är även väldigt svårt att klara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.