Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Siiri Irskog som arbetar för Ronneby kommun menar att Hagbards källare är en viktig del i berättelsen om kommunen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Utgrävning ska lösa mysterium kring Ronnebyruin

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inleddes en arkeologisk undersökning av Lunds universitet, Ronneby kommun och Blekinge museum av kastalgrunden Hagbards källare. Förhoppningen är att kunna datera ruinen.

– Det här är lite av en vit fläck i Ronnebys historia, säger Siiri Irskog som arbetar för Ronneby kommun.

Undersökningen är en del av ett större projekt om kastaler som bedrivs av Lunds universitet. En kastal är ett torn som förknippas med försvars- och magasinfunktioner och som dateras till medeltiden.

– Det vi vill ta reda på är om detta gäller även för Hagbards källare, säger Martin Hansson som är arkeolog på Lunds universitet och ledare för projektet.

Enda sättet att datera ruinen

Hagbards källare ligger strax öster om Ronnebyhamn. Platsen beskrivs första gången på 1700-talet av en fornforskare som en lämning av ett gammalt ”rövarnäste”.

– Eftersom det inte finns några kända medeltids källor som nämner platsen är en arkeologisk undersökning enda sättet att datera kastalen, säger Martin Hansson.

Viktig del i berättelsen om kommunen

Från Ronneby kommuns sida ser man undersökningen som en viktig del i att få ett större förståelse för traktens historia.

– Det är inte så många som känner till den här platsen. Vi vill kunna datera den så vi kan väva ihop den med andra historier som vi behöver till ett museum för att berätta historien om Ronneby, säger Siiri Irskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer