Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefsåklagare Maria Sterup berätta om utredningen som gjorts om polisen som sköt Motorsågsmannen. Foto: SVT/Åklagarkammaren

Utredningen klar: Polis sköt man i benet i självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om polisens skott vid ett ingripande i östra Blekinge är klar. Resultatet visar att polisen agerade i självförsvar.

Det var under natten till långfredagen som mannen beväpnad med yxa och motorsåg försökte ta sig in hos en granne i det lilla samhället i östra Blekinge. När polisen kom till platsen ska 35-åringen ha vägrat att släppa ifrån sig sina tillhyggen och polisen beslutade då att skjuta verkanseld.

Särskilda åklagarkammaren har nu utrett polisskjutningen, skriver BLT.

– Utifrån allt material har jag bedömt att polisen har tillsammans med sina kollegor befunnit sig i en nödvärnssituation. Det har varit försvarligt att avlossa skottet och därför lägger jag ner förundersökningen. Jag går inte in mer i detalj för det har betydelse för den andra förundersökningen som pågår, säger chefsåklagare Maria Sterup till SVT Nyheter Blekinge.

Kroppskameror

I utredningen har det bland annat ingått filmer från kroppskameror från två poliser, förhör med de poliser som var på plats samt polisteknikernas fotografier. Även förhör med den skjutne mannen har vägts in.

Den skjutne mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök mot en av poliserna, samt skadegörelse mot en grannfastighet där den boende tagit skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.