Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-åriga Julia Liinanki såg fram emot att börja konstlinjen på Blekinge folkhögskola. Men hon hann inte mer än flytta in innan hela rummet behövde saneras på grund av upptäckta vägglöss i byggnaden. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Vägglöss på internatet stoppade skolstarten: ”Konstig början på terminen”

Uppdaterad
Publicerad

Vägglöss i flera rum på internatet stoppade skolstarten på Blekinge folkhögskola förra veckan. Nu är studenterna åter på plats – men med lite kvarstående oro i kroppen.

– Jag kollar igenom mitt rum efter löss hela tiden, säger konststudenten Julia Liinanki.

Internatbyggnaden på Blekinge folkhögskola fick inleda höstterminen med att saneras. Den tänkta skolstarten fick skjutas upp i över en vecka.

Studenterna som flyttat in i sina rum fick flytta ut igen – de som kunde vände hem, medan en del fick bo på hotell i väntan på saneringen.

– Det kändes väldigt otryggt. Här hade jag precis flyttat från Uppsala och så kunde jag inte bo där jag skulle bo, säger 20-åriga Greta Andersson som börjat på konstlinjen.

Saneringsfirman kom tillbaka igen

19-åriga Julia Liinanki fick lämna sitt rum för sanering, eftersom det ligger i samma byggnad där det upptäckts vägglöss i andra rum.

– Första mötet på skolan som skulle vara ”välkommen hit” blev istället att de sa att skolan skulle stänga, berättar Julia Liinanki.

Och inte heller när studenterna tillslut fått flytta in, var det helt lugnt – det visade sig nämligen finnas vägglöss kvar trots att saneringsfirman varit där.

– Det börjar klia överallt så man känner sig osäker. Jag måste alltid kolla igenom mitt rum hela tiden, annars vågar jag inte gå och lägga mig, säger Julia Liinanki.

Men nu är de 140 studenterna åter på plats och höstterminen har kunnat dra igång, efter att saneringsfirman varit där ytterligare en gång.

Ungefär hälften av skolans studenter bor på internatet.

– Det var en väldigt konstig skolstart måste jag säga, säger låtskrivarstudenten Emil Rydne.

Vägglössen upptäcktes av en nyinflyttad student och tros ha kommit in under sommaren då skolan haft sommarkurser.

Hör studenterna berätta och visa rummen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.