Vägrar skicka elever till Sölvesborg på grund av SD-styre

Uppdaterad
Publicerad

De styrande politikerna i Karlshamn och Olofström vill inte samarbeta med Sölvesborg vad gäller gymnasieskolorna i västra Blekinge. Anledningen är att de inte vill skicka elever till en kommun där Sverigedemokraterna tagit makten.

Det fanns planer på att gymnasieskolorna i västra Blekinge skulle samarbeta, då de yrkesförberedande utbildningarna har små klasser och programmen skulle då kunna delas upp mellan skolorna.

Men efter att samstyret, där Sverigedemokraterna ingår, tagit makten i Sölvesborg, vill inte politikerna i Karlshamn och Olofström genomföra något samarbete. Det här rapporterar P4 Blekinge.

De menar att man är rädda för att elever med invandrarbakgrund inte ska känna sig välkomna där.

– Om vi skulle flytta ett av våra program till Sölvesborg kan det bli så att vi behöver skicka elever från krigshärjade länder till en kommun vars politiska ledning inte vill att de ska vara i landet över huvud taget, säger Per-Ola Mattson (S), kommunalråd i Karlshamn, till radiokanalen.

Argumenten håller inte

Samstyrets kommunalråd moderaten Emilie Pilthammar säger att argumenten från Karlshamnspolitikern inte håller.

– Vi i samstyret kommer inte att göra några drastiska förändringar av gymnasieskolan. Elever från andra länder ska ha samma förutsättningar som alla andra, säger hon.

Karlshamn och Olofström har nu istället vänt sig till Ronneby för att få till ett gymnasiesamarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.