Foto: TT

Vaktsystem på flera båtklubbar

Publicerad

Många båtklubbar har vaktsystem, för att försöka förhindra att tjuvarna dyker upp.

– Ju mer vi visar att vi är där, desto mindre tråkigheter händer, säger Jonas Andersson på båtklubben Näset i Älmhult.

Många båtklubbar runt om i södra Sverige har ett system där båtägarna får turas om att gå vakt vid bryggorna – ett sätt att försöka skrämma bort tjuvarna.

Christian Hrabaciko är hamnvärd för Domstens båtklubb i Helsingborg. Här har man varit förskonade mot stölder sedan man för 15 år sedan införde det system som han menar att alla båtklubbar borde införa.

– Vi har nattvaktsplikt, där alla båtägare ska gå vakt två gånger om året. Vi införde det för 15 år sedan och vi har haft två eller tre mindre stölder sedan dess, säger Christian Hrabaciko.

– Det är mycket jobb med det, men man tjänar på det. Det har funkat jättebra här.

Christian Hrabaciko är hamnvärd för Domstens båtklubb i Helsingborg. Foto: Privat

Lämna inte kvar bensintankar

På Sölvesborgsvikens båtklubb har man däremot valt att inte införa något vaktsystem än så länge. De menar på att deras hamn ligger så pass bra till med många bostäder med fönster mot hamnen och mycket folk i rörelse vid parkområdet intill.

– Vi ser också till att belysning finns och att vi är uppmärksamma på misstänkt beteende i form av grannsamverkan, säger Peter Henrysson på Sölvesborgsvikens båtklubb.

Han tipsar också båtägarna om vad man själv kan göra för att undvika stölder. Det kan till exempel handla om att inte lämna kvar bensintankar i de mindre båtarna.

”Alla ska gå nattvakt”

På båtklubben Näset i Älmhult har man utsatts för stölder för ett par år sedan och så sent som förra helgen utsattes hamnen för skadegörelse i form av söndersparkade staket.

Sedan i år har man bestämt att alla klubbens medlemmar ska gå nattvakt, inte bara de som äger en båt, vilket har varit kravet tidigare.

– Det är bättre att alla sitter lite, än att några sitter mycket. Nu under båtsäsongen har vi bevakning nattetid och det är ju det vi kan göra. Ju mer vi visar att vi är där, desto mindre tråkigheter händer, säger Jonas Andersson på båtklubben Näset.

Förutom nattvakter skyddar sig klubben även med en låst bom för att komma in, samt en grind ut mot bryggan som endast medlemmar har nyckel till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.