Tom fullmäktigesal. Arkivbild. Foto: Mats Andersson/TT

Våldtäktsanklagad politiker uppmanas ta time out

Uppdaterad
Publicerad

Den politiker som i onsdags åtalades för våldtäkt måste ta time out, säger partiets lokala ombudsman till BLT. Enligt ombudsmannen är det partiets interna policy som säger att förtroendevalda som åtalas för grövre brott ska träda tillbaka.

I onsdags åtalades en profilerad politiker i länet för våldtäkt och misshandel. Enligt åtalet ska han ha hållit fast kvinnan och fört upp sina fingrar i hennes underliv.

Vid ett annat tillfälle ska han ha misshandlat kvinnan genom att dra henne i håret och armarna och släpa henne över golvet.

Distriktsstyrelsen har sedan åtalet blev känt haft interna överläggningar om hur de ska agera, men inget beslut har ännu blivit känt. Däremot säger partiets lokala ombudsman att politikern måste ta time out.

– Vi har en tydlig policy centralt i partiet och den gäller även regionalt och lokalt. Om en av våra förtroendevalda åtalas för ett grövre brott ska den personen träda tillbaka, säger ombudsmannen till BLT.

Den våldtäktsanklagade politikern nekar till brott och har tidigare sagt att han inte tänker avsäga sig sina uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.