Foto: SVT

Våldtäktsdömd politiker vägrar lämna uppdrag – kommunen maktlös

Uppdaterad
Publicerad
Den våldtäktsdömde politikern i Blekinge säger till SVT att han blev förvånad av domen, och att han kommer att överklaga den. Samtidigt säger han att han kommer att behålla sina uppdrag i kommunen.
– Jag är oskyldig, och hoppas att hovrätten gör en bättre bedömning, säger han.

Politikern, som varit profilerad i sin kommun och haft flera tunga uppdrag, dömdes i förra veckan till två års fängelse för våldtäkt, misshandel och ofredande. Händelserna ägde rum under hösten 2018, då mannen bland annat ska ha våldtagit en kvinna genom att hålla fast henne och föra upp sina fingrar i hennes underliv.

I samband med åtalet fick politikern lämna sitt parti, och ta time-out från sina kommunuppdrag. Men han säger till SVT att han inte har för avsikt att lämna uppdragen helt.

– Jag har tagit time-out. Men jag är övertygad om att jag kommer att bli frikänd i hovrätten. Jag är oerhört missnöjd med tingsrättens dom och agerande, säger politikern till SVT Nyheter Blekinge.

Så du lämnar inte dina uppdrag?

– Nej, självklart inte.

Kommunen kan inte göra något

Så länge inte politikern självmant väljer att lämna sitt uppdrag, finns det inte mycket för kommunen att göra, enligt kommunchefen.

– De förtroendevalda är väldigt skyddade. Fullmäktige kan inte ta ett nytt beslut förrän domen vunnit laga kraft. Partiet kan utesluta en person, men inte tvinga den att lämna sina uppdrag. Och tjänstemannaorganisationen kan inte göra något alls, säger kommunchefen.

Hur påverkar det här er?

– Det som påverkas mest är förtroendet för de förtroendevalda. Det är inte bra att personen väljer att sitta kvar. Men framför allt är det såklart extremt tråkigt för personerna som är drabbade av själva brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer