Välkomnar flyktingar till Fur

Uppdaterad
Publicerad

Det är de små orterna i Blekinge och Skåne som får ta emot flest asylsökande enligt SVT:s granskning.

I veckan kom de första 90 flyktingarna till det lilla samhället Fur norr om Karlskrona.

Trasiga människor som välkomnande tas emot i byn där antalet invånare med de nyanlända nu fördubblas.

Det har länge pratats om att de ska flytta in och i veckan kom de till sist till det nya asylboendet i Fur. Det var två bussar med människor som levt flera år på flykt och som bär på traumatiska upplevelser. Flera av de har tappat bort sina släktingar när de slussats runt i Europa efter flykten från Afganistan.

– Jag och mina barn kom ifrån varandra för två och ett halvt år sedan. Jag mår inte bra just nu, jag måste hitta mina barn, säger Raza Ahmde, som precis kommit till flyktingboendet i Fur.

Även Anis Jafari har kommit ifrån sina anhöriga under flykten.

– Jag kom till Turkiet med min familj och när vi sedan skulle vidare till Grekland så kom vi ifrån varandra. Jag har tre systrar och en mamma, men jag förlorade min familj, säger han.

Känner starkt

Många ortsbor engagerar sig nu för att de nya invånarna ska känna sig så välkomna som möjligt. Föreningen Älmtamåla har startat upp en välkomskommite som bland annat ska arrangera klädinsamlingar, teater och andra aktiviteter med de nyanlända.

– Jag känner starkt för dessa människor som flyr sitt land. De flyr inte sitt land för att de tycker om Sverige, de flyr sitt land för att de inte kan bo där. Vi är skyldiga att ta hand om varandra, säger Allan Persson som är engagerad i föreningen.

Lära av dem

Det har funnits eldsjälar på orten redan vid tidigare flyktingboenden. För Olof Thaung var det självklart att engagera sig den här gången, då han var en av drivkrafterna för 15 år sen när samhället tog emot flyktingar från Bosnien.

– Det är många här i bygden som har fått vänner för livet. Vi ska inte bara lära dem, utan de ska lära oss, säger han.

Finns skolplatser

Enligt Anja Eklund på kunskapsförvaltningen har minst ett tiotal barn i olika åldrar kommit till Fur och kommunen letar nu efter lämpliga lokaler på orten för att skapa ett mottagningscenter liknande Välkomsten som finns för asylsökande inne i Karlskrona.

Sedan igår annonserar man också efter personal till centret där barnen ska tas omhand innan de börjar skolan. Eklund räknar med att det finns skolplatser för de barn som kommit nu, men om fler anländer är det inte uteslutet att kommunen måste utöka med ytterligare skollokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.