En vänsterpolitiker åtalas misstänkt för att ha tagit pengar från en funktionshindrad anhörig. Foto: SVT

Vänsterpolitiker åtalas – misstänks ha tagit pengar från funktionsnedsatt anhörig

Uppdaterad
Publicerad

En politiker med uppdrag för Vänsterpartiet i Blekinge åtalas nu misstänkt för att ha tagit totalt 57 000 kronor från en funktionshindrad anhörig – och fört över pengarna till sig själv och andra familjemedlemmar.

I förhör medger politikern att överföringarna helt och hållet var hans egen idé.

Den nu åtalade mannen kandiderade för Vänsterpartiet i en av länets kommuner i årets val och har i flera år varit partiaktiv. Under en period fram till april i år var han dessutom god man åt en anhörig som enligt politikerns egen beskrivning är oförmögen att ta egna beslut om privatekonomin på grund av sitt funktionshinder.

Men trots att det i rollen som god man råder gåvoförbud ska politikern vid 16 tillfällen ha fört över pengar till sig själv och flera andra släktingar – totalt 57 000 kronor.

Pengarna ska ha varit ”familjegåvor” utdelade helt på politikerns eget initiativ, enligt förundersökningen.

I förhör säger han att han hela tiden trott att agerandet varit tillåtet, men åtalas nu för trolöshet mot huvudman och fallet tas upp i tingsrätt.

– Jag har varit helt öppen med mitt parti och alla berörda är fullt informerade. Det finns en bakomliggande historia i detta och jag har inte undanhållit något, säger politikern i en kommentar till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Blekinge
Mer Nyheter