Corona slår mot tingsrätten – var tredje förhandling inställd

Publicerad

Den ökade smittspridningen av covid-19 gör att nästan 30 procent av förhandlingarna i Blekinge tingsrätt ställs in.

– Det är inte kul för någon part i målet. Man kanske har väntat på och varit nervös inför dagen, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.

Nästan var tredje planerad förhandling i landets domstolar har ställts in sedan årsskiftet, enligt Domstolsverket. Och så ser det ut även i Blekinge. Något som P4 Blekinge var först med att berätta om.

– Det är många personer inblandade i en förhandling. Det är domare, försvarare, målsägandebiträde, parter i målet, vittnen och så vidare. Så då kan det ju vara så att en förhandling ställs inom inte alla kan närvara, säger Anne Boijmarker till SVT.

Märkt av ökad smittspridning

På åklagarkammaren i Karlskrona har man märkt att fler förhandlingar ställts in den senaste tiden i takt med smittspridningens ökning, men man har inga problem med att klara av den egna verksamheten på grund av sjukdom.

– Vi har inte så många sjuka den här veckan, och har inte behövt begära att några förhandlingar ska ställas in, säger Anne Boijmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.