En brukare i Karlshamn lämnades ensam största delen av en natt. Nu anmäler assistansbolaget händelsen till IVO. Foto: TT

Vårdcentral anmäls: Missade cancer i kvinnas ryggrad trots oro

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan fick höra att hennes smärtor i ryggen berodde på ett ryggskott och skickades hem med smärtstillande läkemedel. Smärtorna visade sig senare bero på cancer i rygggraden.

Nu anmäls vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i september förra året som kvinnan sökte vård för sina öronbesvär på sin vårdcentral i Blekinge. Hon berättade även om sina långdragna ryggbesvär, samt att hon tidigare behandlats för bröstcancer.

Vid tillfället gjorde läkaren då bedömningen att det handlade om muskelbesvär.

Fick höra att hon hade ryggskott

När kvinnan återvände med värre smärtor tre månader senare gjordes bedömningen att smärtorna berodde på ryggskott, och hon fick smärtstillande läkemedel. Även denna gång påtalade kvinnan sin oro för cancersjukdom.

Några dagar senare tog kvinnan själv kontakt med onkologimottagningen. Där fick hon diagnosen skelettmetastaser i ryggraden på grund av bröstcancer.

Vårdcentralen har nu anmälts till IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.