Anders Lund, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Ronneby och Maria Appelskog, chef för vård-och omsorgsförvaltningen, meddelade i dag att tio anställda riskerar avsked efter att ha struntat i att åka på trygghetslarm. Foto: SVT/Towe Olsson

Vårdpersonal struntade i larm – kommunen överväger avsked av tio personer

Uppdaterad
Publicerad

I april i år stängdes tio medarbetare i vård- och omsorgsförvaltningen i Ronneby av från sina jobb. Det efter att de låtit bli att agera när äldre brukare tryckt på sina trygghetslarm. Efter en internutredning meddelar kommunen i dag att man överväger avsked.

I förra veckan stod det klart att personalen riskerade varningar, eller i värsta fall avsked, beroende på vad vård- och omsorgsförvaltningens internutredning skulle komma fram till. Nu är utredningen klar och där framkommer det att de avstängda medarbetarna misskött sina arbetsuppgifter.

– Vi ser oerhört allvarligt på detta. Det handlar om många larm som de har registrerat, men inte varit på, säger Maria Appelskog, förvaltningschef vård-och omsorgsförvaltningen i Ronneby.

Misskött sitt jobb i flera månader

Enligt förvaltningschefen handlar det inte bara om larm i närtid utan historien sträcker sig flera månader tillbaka. Därför meddelar Ronneby kommun i dag att man överväger att avskeda de tio berörda medarbetarna.

Nu har varje enskild medarbetare eller facklig organisation sju dagar på sig att begära överläggning. Först därefter fattar Ronneby kommun slutgiltigt beslut om avsked.

Hör förvaltningschef Maria Appelskog berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.