Älgkalven som föll offer för vargen utanför i Ebbamåla i söndags. Foto: Lasse Le Carlsson

Varg dödade älgkalv utanför Kyrkhult

Uppdaterad
Publicerad

En älgkalv attackerades av en varg och dödades i söndags i Ebbamåla utanför Kyrkhult.

Efter ett larm från en fastighetsägare som sett vargen stryka omkring hittade länsstyrelsens besiktningsman Lasse Le Carlsson den döda älgkalven.

– Jag och fastighetsägaren hittade ett kadaver efter en älgkalv på drygt hundra kilo. Det fanns spår i snön efter en varg och även efter en älgko som lyckades komma undan vargens attack, säger Le Carlsson.

Om det är samma varg som tidigare varit synlig på Torshamnslandet vill han inte spekulera i.

– Det charmiga med vargar är att de inte bryr sig om vad vi människor tycker och tror. Vargen går sin egen väg och jag har blivit överraskad många gånger, säger Le Carlsson.

Le Carlsson har nu monterat upp flera kameror för att förhoppningvis kunna fånga vargen på film. Och länsstyrelsen i Blekinge har skickat sms till tamdjursägare i trakten kring Olofström med uppmaningen att kolla sina staket lite extra.

Lodjur med ungar

Förutom varg i Blekinge finns det nu en hel del lodjur i länet. Senast  i går rapporterade en privatperson att han se en lodjurshona med tre ungar i Karlshamns kommun mellan Långasjömåla och Farslycke.

– Vi har maximalt med lodjurshonor i Blekinge nu, säger Le Carlsson utan att vilja gå in på exakt hur många.

– Jag vill vara korrekt i uppgifterna jag lämnar och jag kan inte med säkerhet säga hur många.

Lodjursungar som föddes i maj är nu på väg att lämna sina mammor.

– Om två veckor ger sig ungarna av och honorna som nu löper jagas av en massa friare som följer deras spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.