Under tisdagsförmiddagen fick hälften av deltagarna lära sig en hiphop-koreografi. Foto: SVT

Världens största dansläger skapar ringar på vattnet

Publicerad

I veckan pågår Athletic Dance Camp i Ronneby, som enligt arrangörerna själva är världens största dansläger för tävlingsdansare. 227 deltagare från 15 olika länder är på plats för att lära sig allt från discodans till jazzdans och hiphop.

För tredje året i rad arrangeras danslägret vid Brunnsparken i Ronneby, och i år är de fler deltagare än någonsin.

– Det är så man får nypa sig i armen, det är helt galet, säger Angelina Olin, arrangör för danslägret.

Allt började för tre år sedan då Angelina och kollegan Niklas Arleryd träffades och diskuterade hur tävlingsdansen ser ut i Sverige i dag.

– Vi satt och pratade om hur prestationsångesten är så hög bland ungdomarna när de träffas för tävlingar, och hur vi kan jobba för att minska det och skapa en bättre tävlingsmiljö. Så vi bestämde oss för att försöka göra ett jättebra läger med danstränare som bara kunde hänga med dansarna, och det har gått jättebra.

Koreografen Hope Maimane från Sydafrika var en av danslärarna under Athletic Summer Camp 2019. Foto: SVT

Och redan efter tre år märker hon hur lägret har börjat ge effekt.

– Det är dansnätverk och kompisar som träffas på tävlingarna, det har börjat bli en jättehärlig stämning på tävlingarna så det börjar ge ringar på vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.