Kalle Berglund är en av Sveriges största löpartalanger. Foto: SVT

Kalle Berglund löper på mot världseliten

Publicerad

Löpartalangen Kalle Berglund, 20, slog nyligen svenskt rekord och han siktar nu mot världseliten. I helgen väntar EM i Belgrad för Jämshögsonen.

Hans karriär har gått spikrakt uppåt. Ett SM-silver i Växjö igår, två individuella SM-guld, vinst i Finnkampen, svenskt rekord och nu väntar hans andra EM-uppdrag.

– Det är kul att man får framgång tidigt, det är bra för självförtroendet att jag vet att jag kan. Men jag vet att jag har mycket att utveckla fortfarande, säger Kalle Berglund.

Slog rekordet

Det var för en dryg vecka sedan som hans 1500 meterslopp gav eko i Sverige. Med tiden 3.37,69 slog han Jörgen Zakis rekord från 1996.

Det är samma år som Kalle Berglund, från Jämshög utanför Olofström, föddes.

– Det är otroligt kul att det går bra nu och lossnar lite. Jag hade en tuff sommar förra året, där jag inte fick det att lossna. Men nu har jag tränat på bra under höst och vinter och jag känner att formen är bra. Så det är kul att lyckas när det väl gäller, säger han.

”Friidrotten blev ett lyckat val”

Men det har inte alltid varit självklart att det var friidrotten som 20-åringen skulle satsa på. Under tonåren fick ishockeyn lika mycket utrymme i Kalle Berglunds liv och det var nära att han valde en annan bana än friidrotten.

– Det var inför gymnasievalet som jag tvekade länge på om jag skulle gå friidrottsgymnasiet i Växjö. Det var ett tufft beslut, det var mamma och pappa som övertalade mig. Det var ett stort steg att ta som 16-åring att börja ta hand om sig själv. Men jag valde ju friidrotten och det blev ett lyckat val, säger Kalle Berglund.

”En enorm talang”

Hans första tränare i karriären, friidrottslegendaren Susanne Lorentzon-Borg hyllar Berglund och menar att han alltid varit något speciellt.

– Han är en enorm talang som dessutom har tränat hårt länge och han vet vad han vill. Jag har haft många talanger genom åren, men skillnaden är nog att Kalle alltid haft en egen brinnande vilja att bli bra, säger hon.

Kalle Berglund har trots sin ringa ålder uppnått mycket i karriären. Men han är långt ifrån nöjd. Han vill nå högre, Kalle Berglund vill bli en av de bästa i världen.

– Nästa steg är att kunna vara med och slåss om medaljer på mästerskapen i Europa och sen VM och OS, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.