Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare Blekingesjukhuset. Foto: SVT

Läkaren varnar: ”Dags att vaccinera sig mot TBE”

Uppdaterad
Publicerad

Med den tidiga vårvärmen vaknar fästingarna. Blekinges smittskyddsläkare uppmanar dem som bor i riskområden för TBE att vaccinera sig.

Det har varit ovanligt höga temperaturer de senaste dagarna. Det innebär att fästingarna vaknar.

– Det betyder att det finns risk för att drabbas av de sjukdomar som en del av fästingarna överför. Den största risken är borrelia, som vi har mest av och som nu kan dyka upp tidigare än vad vi brukar se. TBE är fortfarande en ganska ovanlig sjukdom i Blekinge, men den risken finns också, säger Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Särskilda riskområden

I Blekinge var det förra året fyra fall av den allvarliga sjukdomen TBE och 2017 var det nio fall. Särskilda riskområden i länet är Ryssberget utanför Sölvesborg och Aspö utanför Karlskrona.

– De som bor i de riskområden vi har i Blekinge bör vaccinera sig. TBE är en allvarlig virusinfektion som kan ge hjärninflammation i värsta fall, säger Bengt Wittesjö.

Vad är TBE?

Visa

TBE är en form av hjärninflammation hos människa, som orsakas av fästingburet encefalitvirus.

Sjukdomen börjar med feber och en knapp vecka därefter tillstöter ibland komplikationer med svår huvudvärk, kräkningar, nackstelhet och i sällsynta fall allvarlig påverkan på centrala nervsystemet.

Specifik behandling mot TBE saknas.

Sjukdomen förekommer i Sverige i stora delar av mellersta och södra Sverige men framför allt längs östersjökusten, områden kring Vättern och Vänern, och spridning har skett till västkusten. Årligen rapporteras cirka 150–200 fall i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer