Vart femte hushåll i Ronneby kommun lever under en låg ekonomisk standard. Det visar en sammanställning som SVT har gjort på siffror från Statistiska Centralbyrån. Foto: TT/SVT Design

Vart femte hushåll i Ronneby kommun lever fattigt

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll som har det svårt att få ihop ekonomin i Ronneby kommun har ökat de senaste åren. Ungefär vart femte hushåll lever fattigt.

Det visar en sammanställning som SVT har gjort av siffror från Statistiska Centralbyrån.

Fattigdomen har ökat i Ronneby mot för sex år sedan. En bidragande orsak har varit de senaste årens flyktingmottagande, menar kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

– När industrierna försvann, lämnades många utanför arbetsmarknaden. Tittar man på de senaste åren ser man tydligt migrantströmmarna. Det är den gruppen som har lägst inkomster och som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Det skapar många hushåll som har låga inkomster i statistiken, säger han.

Tror på vändning

Karlskrona är den kommun i Blekinge som har lägst andel fattiga hushåll. Där har de till och med minskat från år 2016 till 2017, till ungefär vart sjunde hushåll. Men Roger Fredriksson tror att det kommer att vända även i Ronneby.

– Det har skapats många nya jobb i kommunen. Det öppnar upp möjligheter för många av de som stått en bit ifrån arbetsmarknaden, att komma ut. Så jag tror att på några års sikt så kommer det att se bättre ut. Men det är en jätteutmaning som vi har framför oss, säger han.

Grafen visar ökningen av andelen hushåll i Ronneby kommun. På sex år har andelen ökat med 5,4 procentenheter. Ronneby har störst ökning av kommunerna i Blekinge. Foto: SVT Design

Lägst medianinkomst

Ronneby kommun har också lägst medianinkomst av kommunerna i Blekinge län. År 2017 var medianinkomsten i Ronneby ungefär 222 000 kronor – jämfört med Karlskrona kommuns 240 000 kronor, som också är den högsta medianinkomsten i länet.

Roger Fredriksson (M) tror att det beror på att Karlskrona är Blekinges residensstad, vilket innebär att fler av regionens tjänstemän arbetar där och höjer statistiken.

– Det hade varit bra för Ronnebys skatteintäkter att höja våra invånares inkomster, säger han.

Hör vad kommuninvånarna säger om uppgifterna i klippet ovan

Kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson (M). Foto: Michelle Hallberg/SVT

Låg ekonomisk standard

Låg ekonomisk standard avser andelen personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard (disponibel inkomst per k.e) är mindre än 60 procent av medianvärdet för riket.

Med disponibel inkomst avses medianen av den disponibla inkomsten per konsumptionsenhet inklusive kapitalvinst.

Såhär definerar SCB termerna:

Konsumtionsenhetsskala (k.e.)

För att göra jämförelser av t.ex. disponibel inkomst mellan olika typer av hushåll används ett viktsystem där konsumtionen är relaterad till hushållets sammansättning. Den disponibla inkomsten divideras med den konsumtionsvikt som gäller för hushållet.

Disponibel inkomst är summan av alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar.

Inkomstfördelning i percentiler SCB : Fördelning inkomster

Ekonomisk standard SCB : Indikatorer inkomstfördelning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.