Vattennivån kan stiga 80cm om 85 år

Publicerad

Medelvattenytan längs Blekingekusten förväntas stiga med 8 decimeter mellan år 1990 och 2100, enligt en rapport om extrema vattenstånd som SMHI tagit fram åt länsstyrelsen i Blekinge.

Men vissa städer kan komma att påverkas mer än andra. Det beror på den landhöjning som också sker samtidigt som vattennivån stiger. Vid en jämförelse SMHI:s mätningsstationer kunde man se att Simrishamn är den station som har lägst landhöjning, och alltså kommer att påverkas mest av den globala havsnivåhöjningen år 2100. Där uppskattas medelvattennivån ligga 91,4 cm över dagens nivå i det ändrade klimatet. Även Kungsholmsfort i Blekinge påverkas ganska så mycket, med en höjning av medelvattennivån på 82,6 cm för den högsta höjningen.

Resultatet av ett högre vattenstånd i kombination med vågor kan bland annat översvämningar och förstörelse vid kustbandet, enligt rapporten.

Dock finns det mycket osäkerhet kring klimatmodellerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer