Foto: TT Nyhetsbyrån

Vattenskandalen i Kallinge polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Någon har polisanmält förekomsten av giftet PFAS i dricksvattnet i Kallinge.

Ärendet utreds hos Blekingepolisen, men tas förmodligen över av miljöåklagare Ingvar Wennersten i Malmö i nästa vecka. Han menar dock att det dröjer innan vi kan få se en fällande dom.

– För en fällande dom krävs att man kan visa att ett brott är begånget och att det inte är preskriberat. Går det att lägga ansvaret på någon enskild person eller är det många som har gjort fel? Vi har en lång väg dit.

Vattenskandalen i Kallinge

Den giftiga kemikalien PFAS som troligen kom från brandskum på F17 gjorde att vattnet i Kallinge fick stängas av i december förra året. Giftet bryts inte ner och stannar i kroppen i många år. Barn i Kallinge har från vattnet fått i sig uppemot 10 gånger mer än vad som anses hälsosamt på lång sikt.

Men även om det funnits PFAS i dricksvattnet behöver det inte innebära att någon slutligen fälls för det.

– Det krävs att man haft någon som helst aning om att det man gör är farligt, eller att man släppt ut giftet med oaktsamhet, säger Ingvar Wennersten.

Enligt livsmedelslagstiftningen är det producenten, det vill säga kommunen, som är ansvarig för att vattnet är säkert. Men det är för tidigt att säga om även Försvarsmakten kan komma att fällas för miljöbrott.

– I vanliga fall är det ju den som släpper ut giftet som fälls, men jag kan omöjligt svara på hur det kommer att gå förrän ärendet utretts, säger Ingvar Wennersten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet