Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Blekinges landshövding berätta om varför man skickat en hemställan till regeringen i klippet ovan. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Landshövdingarna vill se lagändring – har skickat brev till regeringen

Publicerad

Vattenskoterförordningen ska bland annat reglera var man får köra vattenskoter. Men eftersom den strider mot EU-lag går den inte att tillämpa. Därför har landshövdingarna i de sju sydligaste länen skickat ett gemensamt brev till regeringen.

Polisen och Kustbevakningen har valt att inte tillämpa den del av vattenskoterförordningen som reglerar var man får köra vattenskoter. Det eftersom att förordningen strider mot EU-lag.

– Eftersom EU-lag står över svensk lag går den delen av förordningen inte att använda, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Har skickat brev

Landshövdingarna i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne och Östergötland valde därför att skicka en så kallad hemställan till regeringen förra året. Där uttryckte man en önskan om att lagen skulle ändras så att den går att tillämpa.

– Vi såg alla hur vattenskotrar skapade problem och tyckte det var dags att agera, säger Sten Nordin, landshövding i Blekinge.

Har inte fått någon respons

Men någon förändring av förordningen så att det går att begränsa var man får köra vattenskoter har inte skett än så länge.

– Jag vill inte recensera politiken. Att anpassa en lag till EU-lagstiftning kan ta lång tid, jag är säker på att man jobbar för att hitta en lösning, avslutar Sten Nordin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer