Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Karlsson menar att det är svårt att avgöra en patientens tillstånd på telefon. I klippet berättar han varför 30 procent av ambulanserna åker tillbaka utan patient. Foto: Frida Lindhe/SVT och Vilhelm Stokstad/TT

Var tredje ambulans i Blekinge åker tillbaka utan patient

Uppdaterad
Publicerad

Vid ungefär 30 procent av alla ambulansutryckningar i Blekinge följer patienten inte med bilen till sjukhuset. Det är en högre andel än jämförbara regioner enligt verksamhetschefen på akuten, Patrik Karlsson.

Det är inte möjligt att bara ringa efter en ambulans. Först sker ett bedömningsamtal med SOS Alarm som sedan beslutar om det krävs akutvård eller inte. De flesta som inte följer med ambulansen är trots allt i behov av vård.

– Vi har ett oerhört gott samarbete med vår larmcentral och där utvecklar man det här bedömningsystemet successivt hela tiden. Men det finns kriterier som gör det svårt att hitta just de här patienterna och en intervju över telefon går aldrig att jämföra med ett fysiskt möte, säger Patrik Karlsson.

Har du någon idé om varför det är så pass många?

– Det finns många olika idéer och tankar om det här. Många av samtalen som kommer in kan man ganska snabbt filtrera på SOS och säga att det inte är ett ambulansuppdrag. Men en stor del kan man inte heller göra det och då väljer man att ta en övertrassering helt enkelt.

Avgift kan införas

I november ska regionfullmäktige rösta om i fall en patientavgift på 100 kronor ska införas för ambulansvård i hemmet.

– Jag tror inte att det kommer ha en märkbareffekt på det här, säger Patrik Karlsson.

Spela klippet för att höra Patrik Karlsson berätta varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.