– Tänk på att inte slänga matavfall i naturen, säger Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge. Hör fler råd i videoklippet. Foto: SVT/TT

Veterinärens råd: Så ska svinpesten förhindras i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge är ett riskområde för den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest. Nu uppmanar länsveterinären Blekingeborna att stoppa smittan från att få fäste i länet.

– Tänk på att inte slänga matavfall i naturen och ta inte med köttprodukter från utlandet , säger Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge.

Afrikansk svinpest finns inte i Sverige än, men i flera EU-länder, bland annat Tyskland, Polen och Baltikum. Blekinge, är tillsammans med Skåne, Halland och Sörmland riskzoner för smittan då det både finns en stor vildsvinspopulation och mycket trafik från länder med virussjukdomen.

– Vi har färja från Klaipeda i Litauen där viruset finns och en färja från Polen där det också finns, säger Sandra Draaisma.

Virussjukdomen smittar inte människor men är dödlig för tamgrisar och vildsvin.

Hör länsveterinärens råd för att stoppa smittan från att komma till Sverige i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.